Overvejer Du Hund

Overvejer du at få hund??


En nuttet hundehvalp med bedårende øjne – findes der noget sødere?



Før man udsætter sig selv for dette syn, er det en god ide at gennemtænke, hvad det vil sige at anskaffe sig en hund, for du er med garanti fortabt, når først du har set den.


De to første spørgsmål en kommende hundeejer bør stille sig selv er: Har jeg tid og råd til en hund? At lade børnene plage om en hvalp med løfte om, at de nok skal passe den, er naturligvis helt urealistisk. Det er kun i starten de synes det er sjovt. At have hund kan være helt fantastisk – I bliver venner for livet, og familien får et nyt familiemedlem. Men man skal ikke være blind for den arbejdsindsats, det kræver – særligt med den unge hund.


Hvordan ser dit liv ud i dag?


Kan du afsætte tid til en hund – måske døgnet rundt i starten? Eftersom hunde er et flokdyr, bør den ikke være alene mere end højst fem timer om dagen som hvalp og otte-ni timer som voksen. Den lille hvalp har brug for konstant opmærksomhed i starten, så den kan vænne sig til sit nye hjem og sin nye familie. Hvis du ofte er ude at rejse, eller hvis familien har travlt med en masse aktiviteter, der betyder, at I er væk i weekenderne, arbejder eller går i skole uden mulighed for at smutte hjem i frokostpausen – ja, så kan det være, at I skal vente lidt med at anskaffe jer en hund. Der kommer sikkert et bedre tidspunkt.



Hvilken race passer bedst?


De forskellige hunderacer har en række forskellige egenskaber og behov. Bor I i lejlighed eller hus, ved skov eller by, er I fysisk aktive eller foretrækker I korte gåture i pauserne? Jeres livsstil hjælper jer med at finde ud af, hvilken race der passer bedst til jer. En hund, der trives med jagt og spor, bliver ikke en dejlig familiehund, der ligger foran brændeovnen, hvis den ikke samtidig får udløb for sine drifter. Et godt tips er også at besøge hundeluftnings- og træningssteder, hvor mange er samlet, og tale med ejerne af hundene og på den måde få indblik i hundens temperament og karakteristika.


Hvilken kennel/opdrætter skal man vælge?


Tag gerne kontakt til mere end én kennel/opdrætter, der har den aktuelle race som i søger. Læg mærke til omgivelserne og hvordan hvalpene ser ud og gå ikke på kompromis med dine egne krav. Gå derefter efter den personlige kemi. Du kommer til at være meget i kontakt med kennelen/opdrætteren i form at gode råd og information omkring præcis din egen hund, men også om racen generelt.


Hvad koster en hund?


Hvis man går efter prisen bør man ikke have hund. Det kan være en dyr affære med opkøb af hund, forsikringer, hvalpetræning, dyrlægeundersøgelser, legetøj, seng, transportbur, sele, line, halsbånd og mad.


Et godt råd er at gå efter sundhed. En hund til 2500kr kan nemt blive meget dyre hvis den ikke har sundheden med sig. Ikke sagt med at du ikke kan være heldig. Men både synd for hunden og dig at tage chancen. Check derfor efter de sygdomme den race du finder kan have og sikre dig at din opdrætter har testet dem for det.


Passer hund og børn sammen?


Generelt set ja, men det afhænger mere af de voksne end af racen eller den enkelte hund. Små børn kan være fristet af at bære rundt på små hunde, der risikerer at blive tabt på gulvet eller jorden og tage skade. Det er derfor vigtigt at lære børnene hvordan man behandler en hund eller et andet dyr.


Hvordan forbereder man hvalpens ankomst?


Fjern ting, som er sarte eller kan tygges, f.eks. pæne sko og tasker.

Træk stik og ledning ud af apparater, som ikke er i brug, f.eks. støvsuger, strygejern og hårtørrer.


Minimer andet rod med ledninger ved at rulle dem sammen, skjule dem i kabelbakker eller tape dem sammen.


Fjern også sarte tæpper, hvis hvalpen ikke er helt stueren.

Anskaf en låge, så du kan lukke af for værelser, hvor hunden ikke må være – så slipper du for konstant at holde døren lukket.


Køb samme hundefoder, som kennelen har brugt. På den måde slipper hvalpen for endnu en forandring. Du kan altid skifte til noget andet senere.


Lav en hyggelig kurv til hvalpen med nogle tyggeting, den kan lege med. Anbring kurven på et sted, hvor hvalpen kan trække sig tilbage for at være i fred.


Tag fri eller planlæg hvalpens ankomst sammen med din næste ferie. Så kan du også nå at træne alenetid sammen med den inden du skal på arbejde igen. Jo mere tid og tålmodighed, du investerer i dit nye familiemedlem, desto bedre kommer den til at trives og fungere sammen med jer.


Hvis I kan se alt dette passer til jer og har rigeligt med tid, plads og energi til en hund:

Tillykke! Der venter jer nogle fantastiske oplevelser forude.


(tryk på billedet for fuld størrelse)